Bild från Rasmus Paludans besök i Hovsjö i somras. Nu har en 16-åring dömts för att ha kastat en läskburk mot den svensk-danske politikern. Foto: SVT

16-åring kastade läskburk mot Paludan – döms till ungdomsvård

Uppdaterad
Publicerad

När Rasmus Paludan besökte Hovsjö i Södertälje i somras för en allmän sammankomst befarades stökigheter. Men besöket gick förhållandevist lugnt till. En läskburk kastades dock mot Paludan – och nu har det rättsliga efterspelet av den händelsen avgjorts.

En 16-årig tjej döms nu för försök till misshandel för att ha kastat den oöppnade läskburken mot Paludan. Burken träffade inte och kvinnan själv menar i förhör att hon kastade burken på marken i ilska och att syftet inte var att träffa någon. Enligt tingsrättens dom framgår det dock av vittnesuppgifter att avsikten ska ha varit att träffa och skada Paludan.

Döms till ungdomsvård

16-åringen döms nu till ungdomsvård och ska betala 10 000 kronor i skadestånd.

Rasmus Paludan, som är partiledare för partiet Stram kurs Sverige, är en dansk-svensk politiker som under våren bränt koranen under allmänna sammankomster på flera platser i Sverige – vilket orsakade stora upplopp och våldsamheter som följd.

Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm under lördagen har vållat stora protester i flera muslimska länder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se videon för en bakgrund på Rasmus Paludan, partiledare för högerextrema Stram Kurs. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Södertälje
Mer Nyheter