18 arbetare omhändertagna efter inspektioner vid byggen

Uppdaterad
Publicerad

Under förra veckan genomfördes kontroller mot fyra företag i byggbranschen i Södertälje och Nykvarn. I samband med detta omhändertogs 18 personer som arbetade illegalt och saknade arbetstillstånd.

Kontrollerna var en gemensam insats av Polisen, Arbetsmiljöverket och Skatteverket. Vid kontrollerna hittades flera brister i arbetsmiljön. I en del av fallen bedömde Arbetsmiljöverket risken att arbetarna skulle skadas så stor att delar av arbetet omedelbart förbjöds.

– Det är privata aktörer det handlar om, inga jättestora arbetsplatser, säger Katarina Baksa, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

Misstänkta för brott

I samband med arbetsplatsinspektionerna och inre utlänningskontroller på de pågående byggena i Södertälje och Nykvarn omhändertogs 18 arbetare som saknade arbetstillstånd. I dessa fall är arbetsgivarna misstänkta för brott, enligt polisen. 

Hör Katarina Baksa, arbetsmiljöinspektör, om insatsen: ”Billig arbetskraft och inte så bra skydd ger oseriösa företag som tjänar mycket pengar på det här.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.