3D-skrivare redo för vården

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje sjukhus är först i Sverige med att använda en 3D-skrivare för att skapa produkter inom vården som sedan används medicinskt. Och utvecklingen ser ut att fortsätta i rasande fart.

Vi visas runt på Södertälje sjukhus av Stockholms läns landstings innovationschef Olle Hillborg. Bland pärmar och sladdar står den 3D printern nästan undangömd i ett hörn.

– Jag skulle vilja påstå att vi är det första landsting i Sverige som har så här modern 3D-printer direkt i klinisk drift, till klinisk nytta, säger han.

Redan i bruk

Så vad kan då en 3D -skrivare producera får något som gynnar vården? Innovationskonsulten Björn Lovén visar entusiastiskt upp ett exempel på vad skrivaren kan skapa.

– Det här är alltså en tracealkanyl, säger han och visar upp en frigolitdocka som har en rem runt halsen med ett plaströr utstickande i höjd med adamsäpplet.

– Det som vi har skrivit ut är det här runda röret för att man ska slippa skav i halsen, fortsätter Björn Lovén.

Stora möjligheter i framtiden

Detta är ett exempel på hur en 3D-skrivare kan användas inom vården. Just denna uppfinning togs fram på Danderyds sjukhus men produceras alltså i Södertälje. Men man kan även göra mer avancerade prylar. Till exempel har man tagit fram prototyper av käkar i naturlig storlek.

Det var landstingspolitikerna som gav i uppdrag att göra Södertälje sjukhus till ett utvecklingssjukhus. Detta ledde till att 3D-printern köptes in. En maskin som i framtiden kan få allt större användningsområden.

– Det görs mycket forskning på och analyser över vilka material man kan använda så i framtiden kommer man kunna implantera mer in i kroppen än vad vi kan idag, säger Olle Hillborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.