Foto: SVT

700 personer drabbas när tomtkön tas bort

Uppdaterad
Publicerad

Tomtkön i Södertälje kommun ersätts med lottning och i vissa fall sluten budgivning. – Jag förstår att man kan bli besviken om man blir av med sin köplats, säger Emilia Pettersson (MP).

I dagsläget står över 700 personer i Södertälje kommuns tomtkö. Den som har köat längst har stått i fyrtio år. Men nu vill kommunen istället gå över till ett system där man lottar ut tomterna – eller i vissa fall har sluten budgiven. Motiveringen är att det nuvarande systemet kräver för mycket administration.

”Förstår om man blir besviken”

Förslaget kom redan i våras men återremitterades, på torsdagskvällen fattar tekniska nämnden beslut i frågan.

– Jag förstår att man kan bli besviken om man blir av med sin köplats om man stått länge i kön. Jag ser det dock som att det är större chans att få sig en tomt som man vill ha med det nya systemet, säger Emilia Pettersson (MP), ordförande tekniska nämnden.

På vilket sätt är det mer rättvist gentemot de som köat i 20-30 år?

– De som har stått i kö så pass länge har ju fått erbjudande om att köpa en tomt men tackat nej. Med det nya systemet så har man nu chans att anmäla intresse till just det området där man vill köpa en tomt, säger hon.

Extern aktör lottar

Systemet med lottningen används idag av andra kommuner som Södertälje rådfrågat, bland annat Umeå kommun. Lottningen är tänkt att hållas av en extern aktör och offentligt. Och för att förhindra spekulationsköp kommer en del villkor ställas på de som anmäler sig till lottningen, bland annat att bara en per hushåll får anmäla sig.

– Vi kommer kräva in lånelöfte från bank för att man ska visa att man har råd att köpa tomten och bygga för eget användande. Vi sätter också ett krav på att man inte får sälja vidare tomten på två år, säger Emilia Pettersson.

Sluten budgivning i vissa fall

Lottning kommer att tillämpas i de fall det handlar om sälja minst fem tomter i ett och samma område. För enstaka småhustomter vill kommunen istället använda sluten budgivning och sälja till högstbjudande.

I somras fördelades de sista kommunala tomterna – 34 stycken i det framväxande området Kaxberg i Lina – med det nuvarande systemet. Resterande blir nu av med sina köplatser.

Hur ska ni kompensera de som betalat i alla år?

– Årsavgiften för 2016 betalas tillbaka till som inte har fått en tomt i år. Övrigt år får man alltså inte tillbaka köavgiften eftersom att man har prenumererat på en tjänst när man har ställt sig i tomtkön, säger Emilia Pettersson (MP), ordförande tekniska nämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.