Advokaten ska bland annat ha bifogat ett mejl med en bild på ett dödshot som tidigare riktats mot kommunens tjänstemän. Foto: TT

Advokat hotade kommunen – varnas

Publicerad

En advokat i Södertälje varnas då han bland annat ska ha hotat Södertälje kommun med att polisanmäla dem om de inte gjorde som han ville. Han ska även ha sagt att nämndens delegat skulle åtalas för dråp om det hände hans klient något.

Mannen som arbetar som advokat har i flera år drivit mål om personlig assistans för funktionshindrade. Nu har mannen anmälts till advokatsamfundet av social- och omsorgskontoret i Södertälje kommun.

Hotade att polisanmäla kommunen

Vid ett möte den 21 november 2013 ska advokaten ha hotat Södertälje kommun med att polisanmäla dem om de inte fattade det beslutet som han ville. Han ska även ha sagt att nämndens delegat ska åtalas för dråp om något skulle hända hans klient.

Advokaten bifogade ett inlägg med dödshot

28 december 2016 ska advokaten ha mejlat tjänstemän och nämndledamöter där han uttryckt sitt missnöje gällande ett beslut om LSS-assistans. Han ska då ha bifogat ett inlägg från sociala medier där en privatperson skriver att samma tjänstemän är skyldiga till hennes sons död. Hon skriver att hon önskar att tjänstemännen ska långsamt plågas till döds, som hennes son ska ha gjort, enligt henne.

Advokatsamfundet ger advokaten en erinran, alltså en varning, då de anser att han har brustit i sin yrkesetik vid de två incidenterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.