Matleveransen från hemtjänsten uteblev i en vecka. Foto: Jessica Gow/TT

Äldre dam fick ingen mat på en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en avvikelserapport från kommunen ska en kvinna inte fått mat på cirka en vecka från hemtjänsten. Händelsen ska ha inträffat i början av oktober och en internutredning av kommunen har gjorts.

I avvikelserapporten står det: ”Brukaren har inte fått sin mat från oss på en hel vecka, med undantag från lördag. Hon har matleverans av oss”

”Inte så illa som det ser ut”

Liselotte Ulvebring Westin är resultatområdeschef för hemtjänsten i Södertälje. Hon menar att det inte är så illa som det kan se ut. Enligt hemtjänsten har brukaren själv kunnat gå och handla sin mat utan att hon på något sätt farit illa. Hon har endast stödinsatser från hemtjänsten vilket innebär att hon får matlådor från hemtjänsten då och då.

Orsaken till de uteblivna matlådorna ska ha varit personalbyte.

– Hon har tyvärr fallit mellan stolarna i vårt planeringssystem, självklart är det beklagligt men det har inte gått någon nöd på kvinnan, säger Liselotte Ulvebring Westin.

Är det vanligt att brukare faller mellan stolarna?

-Det är inte alls vanligt, det här är första gången som jag har hört att det inträffat under två års tid. Och så fort vi upptäcker en avvikelse ser vi över orsaken till problemet och ser till att det inte händer igen.

Hur ser ni till att det här inte händer igen?

– Vi har gjort en utredning för att se vad som har gått fel, exakt hur den utredningen ser ut känner jag inte till men det handlar om att man ska lägga in sina brukare i planeringssystemet direkt, säger Liselotte Ulvebring Westin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer