Foto: TT

Allvarligt övergrepp på äldreboende – händelsen anmäls

Publicerad

En person på ett kommunalt äldreboende blev utsatt för allvarliga verbala kränkningar av en anställd. Detta samtidigt som en anhörig via telefon råkade överhöra samtalet. Händelsen klassas som ett allvarligt psykiskt övergrepp och har lex Sarah-anmälts av kommunen.

Det var genom att den boende hade glömt lägga på telefonen efter ett samtal med en anhörig som kränkningarna uppdagades. I över 20 minuters tid kunde den anhöriga överhöra hur en anställd på det kommunala äldreboendet, gick till allvarliga verbala kränkningar.

I lex Sarah-anmälan som kommunen gjort framkommer att den boende har en psykiatrisk diagnos och därmed är särskild utsatt – och det är därför som kommunen bedömer händelsen som ett allvarligt psykiskt övergrepp.

Medarbetare borde larmat

Även en medarbetare som var på plats när kränkningarna ägde rum, kritiseras för att inte ha rapporterat vidare händelsen.

Den anställde var visstidsvikarie som jobbat i verksamheten i tio år och hen jobbade vid tillfället sin sista helg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer