Inspektionen för vård och omsorg ska nu granska ett boende i Södertälje. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Äldreboende i Södertälje granskas av Ivo för allvarliga brister under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad
Södertälje och Salem ingår i Ivo:s granskning över kommuner som drabbat hårdast av coronapandemin bland äldreboenden. I Södertälje kommer ett boende att bli fortsatt granskat under hösten.

Totalt har 91 av landets 1 700 särskilda boenden pekats ut av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som särskilt utsatta under den pågående coronapademin.

Tillsammans ska boendena i 40 kommuner stå för 70 procent av dödsfallen till följd av covid-19 på landets äldreboende.

Ett av de som pekats ut av Ivo är Attendo Hovsjövägen i Södertälje. Nu kommer Ivo att fortsätta med en ökad granskning av boendet där man bland annat kommer att gå igenom patientjournaler för smittade och avlidna mellan februari och juni 2020. Granskningen kommer att pågå under hösten.

Välkomnar granskning

Hovsjövägens äldreboende drivs av Attendo som välkomnar granskningen.

– Vi har en ständig dialog med Ivo så vi kommer att titta närmare på det här och återkomma med eventuella kompletteringar som myndigheten begär, säger Makan Afshinnejad som är presschef på Attendo.

Stor spridning i Salem – men inga anmärkningar

Även Salem ingår i de 40 drabbade kommunerna som Ivo har listat, men de tre boenden som granskades i en första omgång klarade av kraven och kommer därför inte att granskas vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet