Berit Ahlberg-Åhammar, enhetschef för äldreomsorgen i Nykvarn, säger att de nu ska granska dödsfallen eftersom det inte med säkerhet går att säga om någon närvarat vid dödsögonblicket. Foto: SVT/TT

Äldreboendet Lugnet granskar om patienter dött ensamma

Uppdaterad
Publicerad

På äldreboendet Lugnet i Nykvarn har personalen precis genomgått en utbildning om vård i livets slutskede. En av anledningarna är att Nykvarn sticker ut i listan av boenden där flest dör ensamma.

På utbildningen om vård i livets slutskede får personalen på Lugnet dela upplevelser och erfarenheter. Kerstin Witalis på palliativt centrum i Stockholms läns landsting håller i kursen och tror att det finns ett stort behov att samlas och prata om sitt arbete.  

– Utbildningen handlar också om att nyckelpersoner inom verksamheten ska få extra kunskaper och stöd för att fortsätta stötta sina kollegor i arbetet med palliativ vård, säger hon. 

Kerstin Witalis. Foto: SVT

Målet: Aldrig dö ensam

För 20 år sen satte regeringen upp målet att ingen ska behöva dö ensam. Sveriges radios granskande program Kaliber har följt upp målet genom att gå igenom svaren i det svenska palliativregistret, dit vårdgivare rapporterar hur livets slutskede varit för patienter.

Enligt programmet sticker Nykvarns enda äldreboende, Lugnet, ut. Här har en tredjedel av de 88 personer som dött mellan 2012 och 2016 varit ensamma i dödsögonblicket, rapporterar Kaliber.

– Det var förvånande. Nykvarn är en bruksort och där har man hela familjen runt sig. Självklart sitter personalen med om man inte har familjen, men här är familjerna så pass tighta, säger Berit Ahlberg-Åhammar, enhetschef för äldreomsorgen i Nykvarn.

Ska granska dödsfall

En av frågorna i palliativregistret handlar just om huruvida någon var närvarande vid dödsögonblicket, men frågans formulering väcker en hel del frågor.

– Hur har man dokumenterat om personal har suttit med patienten i tre dygn och sedan går på toaletten ett ögonblick, hur pinnar man det i statistiken? Vi vet inte helt säkert än, säger Berit Ahlberg-Åhammar.

Äldreboendet Lugnet ska nu granska dödsfallen för att se om det verkligen stämmer att en tredjedel av patienterna är ensamma när de dör, men det som står klart redan nu är att man måste bli bättre på att dokumentera patienternas sista tid i livet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.