Eko-odlarna i Telje använder outnyttjad mark. Foto: SVT

”Alla säger att jag har gröna fingrar”

Uppdaterad
Publicerad

Som ny i Sverige kan det vara svårt att hitta jobb. SVT Nyheter Södertälje har träffat två män som vet hur det kan vara och som nu ger personer som står långt ifrån arbetsmarknaden möjlighet att odla ekologiskt. Ett projekt som nu ser ut att växa.

På nittiotalet odlade han grönsaker på den irakiska slätten. I dag har Jamil Gorgis tillsammans med två ingenjörer, också de från Irak, grundat Eko-odlarna i Telje. Företagets grundidé är att låta personer som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden odla ekologiskt på mark som annars inte utnyttjas.

När SVT är på plats vårdar Jamil Gorgis plantorna i ett av Skillebyholms växthus i Järna.

#flykt

– Alla säger till mig att jag har gröna fingrar, säger han.

Socialt företag

Eko-odlarna i Telje är ett socialt företag vilket innebär att inkomsterna kommer från två håll. Dels från Arbetsförmedlingen och Södertälje kommun eftersom företaget tar emot människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Dels från försäljningen av grönsaker.

– Det är folk som har det svårt, är nyanlända och har svårighet med språk och kanske hälsa och har nästan omöjligt att få i jobb. Samtidigt så finns det oanvänd mark fullt med ogräs runt omkring Södertälje, säger Adim Mizban från Södertälje kommun som är handledare för det sociala företaget.

Det mesta från växthuset och landet hamnar på skolor och äldreboenden runtom i Södertälje.

Vill öppna affär

En annan av grundarna, Ali Abood sliter ute i salladslandet.

– Vi bekämpar ogräs varje dag, säger han och berättar att han jobbade som civilingenjör i Irak.

Odlarna har just nåtts av ett positivt besked. För första gången ska de få en egen mark att odla på. Det är Södertälje kommun som arrenderar ut ett landområde i Gärtuna till odlarna och det finns stora planer inför nystarten i vår.

– Vi ska bygga en affär och restaurang eller café där, säger Ali Abood.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet