Foto: TT

Alla Stockholmskommuner vill ta emot färre nyanlända

Publicerad

Samtliga Stockholmskommuner vill bli anvisade färre nyanlända. Södertälje vill inte bli anvisade några alls.

Länsstyrelsen har skickat ut ett brev till alla kommuner i Stockholm med frågan om de vill att antalet nyanlända som anvisas till kommunen ska räknas om. Alla Stockholmskommuner har svarat att de vill vara med om revideringen.

Södertälje blev anvisade 57 nyanlända under 2017, men anser att man borde slippa ta emot dessa, eftersom man redan har ett så högt mottagande i form av asylsökande som bosätter sig här enligt ebo-lagen.

”Inte förvånande”

– Vi har ett extremt högt ebo-mottagande och vi sticker ut jämfört med övriga landet och jämfört med övriga kommuner i Stockholm. Vissa år har vi tagit emot 25 procent av länets alla flyktingar, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.

Vad tänker du om att samtliga kommuner sagt att de vill ta emot färre?

– Det är inte särskilt förvånande. Men man kunde önska att mottagandet var jämnare, vårt län har det ojämnaste av alla.

Uppdrag av regeringen

Nya anvisningstal för länet och kommunerna kommer nu att tas fram och större hänsyn ska tas till ebo.

– Jag tycker att brevet från länsstyrelsen var väldigt märkligt från första början. Vi har i många år haft en överenskommelse med länsstyrelsen och Migrationsverket att vi inte ska bli anvisade några nyanlända, säger Boel Godner (S).

– Jag kan inte kommentera annat än att vi fått i uppdrag av regeringen att skicka ut det här brevet, säger Länsstyrelsen Stockholms pressekreterare Jonas Johansson.

Vad är syftet med det?

– Det finns kommuner i landet som faktiskt vill ha kvar antalet anvisade nyanlända, till exempel för att de upphandlat boenden.

Enligt Olof Molund, Länsstyrelsens Stockholms utvecklingsledare när det gäller integration, är det inte förvånande att Stockholmskommunerna svarat som de gör.

– Det råder bostadsbrist i länet och Södertälje har gjort ett jättejobb när det gäller mottagande. Jag förstår att kommunen vill fokusera på ett bra mottagande.  

Ebo-lagen

Innebär att asylsökande har möjlighet att ordna eget boende istället för att bo på till exempel en förläggning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.