”Det blev ett litet område som är väldigt förknippat med covid”, säger Ralph Sjöholm, kyrkoherde i Södertälje pastorat. Foto: Maja Flygt/SVT

Allhelgona i pandemins spår: Här har kyrkogården fått en ”covid-avdelning”

Uppdaterad
Publicerad

Allhelgonahelgen står runt hörnet och årets högtid präglas på många vis av coronaviruset. Förutom bland annat inställda gudstjänster finns det nu en avdelning på Tveta kyrkogård där majoriteten gått bort i covid-19.

När coronaviruset slog till mot Södertälje i våras var kyrkogårdsförvaltningen i full gång med att etablera Tveta kyrkogård för kistbegravningar, detta på grund av att Södertälje kyrkogård sedan tidigare blivit full. Under våren var det högt tryck på begravningar vilket skapade en egen liten avdelning.

– Här har vi ett område som beskriver en period när covid var som starkast i Sverige, säger Ralph Sjöholm, kyrkoherde i Södertälje pastorat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.