I videon hör du säkerhetschefen om bränderna: ”Vi ser att man anlitar människor som tänder eld på bilen i Södertälje”. Foto: Johan Nilsson/TT

Färre bilbränder i Södertälje – säkerhetschefen: ”Vi ser att det ofta är systemsatt”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2016 har antalet bilbränder i Södertälje mer än halverats, enligt statistik från Södertörns brandförsvarsförbund. Nu ser kommunen att bättre förståelse om varför det brinner kan ha gett resultat.

Under 2020 brann 129 personbilar i kommunen, 2016 låg siffran på 288. Men trots att det blir färre bilbränder är det fortfarande många i Södertälje jämfört med resten av landet.

– Vi ser att det ofta är systemsatt, att man anlitar personer som tänder eld på bilarna i Södertälje. Det är att betrakta som bedrägerier, säger Anna Flink, säkerhetschef på Södertälje kommun.

Det är svårt att veta exakt vad som har bidragit till minskningen av bränder under åren, men enligt kommunen i Södertälje kan hårdare insatser och bättre förståelse för bilbränderna vara en förklaring. Hör mer om detta i videon.

Antal brända personbilar i Södertälje 2020

2016: 288

2017: 228

2018: 178

2019: 179

2020: 129

Källa: Södertörns brandförsvarsförbund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.