– Först blev jag rädd, sen blev jag jättearg för att det var halt. Jag tycker att kommunen har ett stort ansvar, säger Anne Savolainen. Foto: SVT

Allt fler kommunanställda halkar i arbetet

Publicerad

Allt fler kommunanställda rapporterar att de halkat under sin arbetstid. Under de tre senaste åren har antalet anmälningar till kommunen gällande halkincidenter utomhus ökat med närmare 30 procent.

Anne Savolainen jobbar med funktionshindrade på en daglig verksamhet i Hovsjö. På väg hem från jobbet i förra veckan hade det kommit lite nysnö på en gångväg i Saltskog.

Har fortfarande smärtor

– Jag halkade på en isfläck. Först blev jag rädd, sen blev jag jättearg för att det var halt. Jag tycker att kommunen har ett stort ansvar, säger Anne Savolainen.

Hon klarade sig utan frakturer och sjukskrivning men har fortfarande ont efter halkolyckan.

– Jag har ont i ryggen, knät och handlederna, säger hon.

Efter olyckan gjorde Anne Savolainen som många andra kollegor inom kommunen: rapporterade om olyckan till kommunen. Och antalet anmälningar om halkolyckor har ökat med närmare 30 procent de senaste åren, visar siffror från kommunen.

Även Södertäljeborna har ett ansvar

Kommunen ansvarar för halkbekämpningen på gator och har även uppdrag att sköta Telgekoncernens mark. På enheten för vinterväghållning beklagar man det ökade antalet halkolyckor men menar att alla har ett ansvar att meddela om och var det är halt.

Det skulle bli för kostsamt att ständigt åka runt och fylla på med grus på gatorna, enligt kommunens vinterväghållare.

Antal anmälda halkolyckor bland kommunanställda

2015 38 st

2016 42 st

2017 49 st (tom 21 dec)

Källa: Södertälje kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.