Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Hussein Droubi berätta om känslan när han först började ta droger. Foto: Maja Flygt/SVT

Allt fler misstänks för narkotikabrott: ”Jag tog droger och glömde alla problem”

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste åren har allt fler misstänkts för narkotikabrott. För Hussein Droubi var droger först en kul grej, men det slutade med att han missbrukade dagligen. 2018 blev han dömd till fängelse för bland annat narkotikabrott.

– Förut tog jag något nytt för att testa, och sen ville jag bara ha mer, säger Hussein Droubi, 26 år.

Sedan han kom ut från fängelse har han hållit sig borta från droger och tillsammans med KRIS i Södertälje försöker han nu lämna det kriminella bakom sig. Hussein Droubi hoppas på att lämna sitt missbruk för gott denna gång.

Ökning av narkotika

Både i landet och i Region Stockholm har antalet misstänkta för narkotikabrott ökat jämfört med tidigare år. Preliminära siffror från Brå, brottsförebyggande rådet, visar att det under 2020 var 7 570 personer som misstänktes för narkotikabrott i regionen.

Det är en ökning på 11 procent från 2019, och ser man över tid är trenden ökande. Om ökningen av misstänkta beror på särskilda insatser från polisen är svårt att säga i dagsläget, men det kan vara en faktor.

Enligt polisen brukar det oftast gå att koppla till polisens arbete, eftersom det det är ett brott som till största del anmäls av polis eller åklagare.

Spela videon för att höra Hussein Droubi berätta om missbruket och hur han ser på framtiden: ”Jag kämpar varje dag”.

Narkotikabrott och mörkertal

Visa

Det finns ett stort mörkertal när det kommer till narkotikabrott. Därför är det svårt att veta hur användningen av narkotika utvecklats under åren. Men rapporter från CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, visar att även användningen har gått upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer