Monica Wirén arbetar som sjukhuspräst på Södertälje sjukhus Foto: SVT

Allt vanligare att själavård för sjuka flyttar hem

Uppdaterad
Publicerad

Kortare vårdtider på sjukhusen gör att den religiösa själavården för svårt sjuka möter nya utmaningar.

– De samtal som sjukhuskyrkan har haft på sjukhusen har i allt högre grad flyttats hem, säger Gunnel Andreasson på Sveriges kristna råd (SKR).

På Södertälje sjukhus arbetar sjukhusprästen Monica Wirén. Där har hon bland annat ett andaktsrum där hon håller gudstjänst för personal och patienter.

– Den stora delen i mitt arbete är själavård, enskilda samtal. De kan vara från ett tillfälle på en avdelning med en sjuk människa till en längre serie med någon som kommer hit regelbundet som vill bearbeta något, säger hon.

Men i samband med att vårdtiderna på sjukhusen har blivit allt kortare har också den religiösa själavården för svårt sjuka allt oftare förflyttats hem.

– Det har varit en lång utveckling. Idag är kanske vårdtiden två till tre dygn, men när jag började som präst var det kanske tio dygn, säger Monica Wirén.

Fortbildar församlingspersonal

Inom Sveriges Kristna råd (SKR), organisationen som samordnar lutherska, katolska, ortodoxa och frikyrkor, har man uppmärksammat förändringarna inom själavården för sjuka.

Under vintern anordnar rådet därför utbildningar på flera håll i Sverige för att förbereda fler som arbetar inom församlingarna på att möta svårt sjuka personer i sina hem. 

– Vi vill ta vara på erfarenheter från sjukhuskyrkan där man mött svårt sjuka under flera år och fortbilda de som jobbar inom församlingarna. Det kan till exempel handla om präster, pastorer eller diakoner som idag när de gör hembesök också möter personer som vårdas i livets slutskede.

Vilka nya utmaningar kan det innebära?

– Det handlar om att komma till rätta med hur man bemöter människor på ett bra sätt i en hemmiljö där närstående och anhöriga också är omkring. Men också om hur man hanterar integritetsfrågorna, så att en människa inte känner att det var ett obehagligt intrång utan ett bekvämt och gästfritt möte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.