Efter att den hemtjänstanställda stulit smycken från den äldre kvinnan pantsatte hon dem, enligt domen. Foto: Från förundersökningen/TT.

Anställd inom hemtjänsten döms till fängelse – stal från äldre

Publicerad

Den kvinna inom hemtjänsten i Södertälje kommun som åtalats för bland annat grov stöld döms till fängelse i över ett år. Hon nekar till delar av anklagelserna.

Kvinnan åtalades för två fall av grov stöld. I det ena ska hon ha stulit ett smyckeskrin från en äldre kvinna hon jobbade hos – och det döms hon nu för. Utöver stölden av smyckeskrinet ska den hemtjänstanställda vid flera tillfällen ha fört över pengar från den äldre kvinnans konto till sitt eget.

När det gäller den andra stölden, där den hemtjänstanställda kvinnan anklagades för att ha stulit en mobil från en äldre man – frikänns hon. Det brottet nekar kvinnan till.

Äldre mannen avled – kvinnan frias

Mannen i fråga avled innan han kunde höras i domstol och rätten bedömer att de polisförhör som hållits, där han berättar om mobilstölden, inte räcker som grund för en fällande dom.

Förundersökningen i målet inleddes efter att kvinnans chef inom hemtjänsten larmade om stölder hos brukare.

Kvinnan som är i 30-årsåldern döms till ett år och tre månaders fängelse. Utöver den grova stölden döms hon för bedrägeri, bidragsbrott och grovt bidragsbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer