Antje Jackelén vid en minnesgudstjänst i koptiska kyrkan förra året.

Ärkebiskopen till koptisk minnesgudstjänst

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagskvällen anordnar den koptiska kyrkan i Södertälje en minnesgudstjänst för offren i de två kyrkdåden i Egypten. Svenska kyrkans ärkebiskop är en av de som deltar under gudstjänsten.

Det var under palmsöndagen som 45 koptiskt kristna personer miste livet i två terrordåd mot kyrkor i Egypten. Dåd, som den koptiska kyrkan i Södertälje, med sina flera hundra medlemmar, ser allvarligt på.

Ledare från hela landet

Under söndagskvällen hålls en minnesgudstjänst för offren och deras familjer. Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén kommer närvara tillsammans med andra präster och företrädare för kyrkor i hela landet.

– Det betyder mycket att hon kommer hit och hon visar stor respekt. Hon kom även ti

Samer Sohdy

ll vår förra gudstjänst efter kyrkdådet i Kairo förra året, säger Samer Sohdy, diakon i koptiska kyrkan i Södertälje.

Släkting skadades i dådet

Hans släkting var en av de som skadades i självmordsattacken mot kyrkan i Tanta. Hon ligger just nu i koma, med en blödning i hjärnan.

– När vi var i Egypten var vi alltid tillsammans, men nu är hennes tillstånd kritiskt. I kväll ber vi för henne och alla andra, säger Samer Sohdy.

Samer Sohdys släkting ligger i koma efter dådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.