”Kringlan är ett hus man vill hoppa i säng med”, säger Mark Isitt, arkitekturkritiker när han besöker Södertälje med sitt radioprogram Stadsinspektionen. Foto: Karin Fallenius/SVT

Arkitekturkritikern: ”Öppna Kringlanterrassen – nu!”

Uppdaterad
Publicerad

När P1-programmet Stadsinspektionen besökte Södertälje nyligen fick husen längs gågatan en ordentlig hyllning av arkitekturkritikern och programledaren Mark Isitt.

Kringlan beskrivs som gågatans absoluta smycke – och när Mark Isitt står uppe på dess stängda dolda terrass slår han fast: ”Det här är en plats som alla Södertäljebor borde få tillgång till”.

Stadsrum fastigheter: ”Fråga om säkerhet”

SVT Nyheter Södertälje tog med påståendet till Stadsrum fastigheter som äger Kringlan. Men bolaget menar att terrassen är till för hyresgästerna och det är för deras trivsel som den finns till.

Frågor kring säkerhet gör idén om ett publikt öppnande mer komplicerat.

– Man skulle behöva förbereda platsen på ett helt annat sätt om den skulle bli publik och det har vi inga planer på i nuläget, säger Jens Halvarsson, utvecklingschef på Stadsrum fastigheter.

Skulle det inte kunna öka Kringlans värde om man öppnade upp för allmänheten?

– Vi tycker att den fyller sin funktion idag och ser ingen värdeeffekt av att öppna publikt. Vi har inte den avsikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.