Vännerna Ninos Badurs och Nemrod Barkarmo startade en boklubb om assyrisk litteratur. Foto: Karin Fallenius

Assyrisk bokklubb landar i stadsbiblioteket – ”Vill bevara det som finns kvar av kulturen”

Uppdaterad
Publicerad

En känsla av plikt gentemot den kultur de befarar kommer att försvinna – och en lust att djupdyka i den assyriska kulturen fick vännerna Ninos Badurs och Nemrod Barkarmo att starta en boklubb om assyrisk litteratur.

Idag, söndag, har de sin första träff på Södertälje stadsbibliotek.

Idén till en bokklubb föddes ur vännernas förra projekt, en föreläsningsserie om assyriska dikter.

– Det blev ett naturligt steg att starta en bokklubb, säger Ninos Badurs.

Träffas på Södertälje stadsbibliotek

Den första bokcirkeln hölls för ungefär ett år sedan och nu har de sin första träff på Södertälje stadsbibliotek som bjudit in till ett samarbete.

– Det finns en assyrisk-syriansk sektion på biblioteket som vi tycker är viktig att visa att det finns intresse kring, säger Ninos Badur. 

Vill hålla liv i assyrisk kultur

Allt som allt är ett tiotal personer med i bokcirkeln. Ninos Badur beskriver gruppen som ”ett gäng från Stockholmsområdet, svensk/assyrier mellan i 20-40-års åldern”, och de flesta är killar.

Syftet är att ge plats till – och hålla liv i  – den assyriska kulturen.

– Det måste inte vara assyrier som författat, utan det kan också handla om assyrisk kultur, helst om historia. Vi befarar att assyriers historia håller på att utplånas bland annat i delar av mellanöstern där assyrisk kultur försvinner allt mer. Det här är ett litet steg att försöka bevara det lilla som finns kvar, säger Ninos Badur.

”Både plikt och lust”

Fler av böckerna som klubben läser kretsar kring folkmordet 1915.

När du beskriver skulle det nästan kunna tolkas som att det är ett pliktskyldigt läsande av assyrisk historia – att ni känner ett ansvar inför historien. Hur luststyrd är bokklubben?

– För de flesta är det nog luststyrt. Men för mig både en plikt och ett nöje. Att mycket litteratur genomsyras av folkmordet är väl en återspegling av att folkmordet genomsyrar vår identitet – vi har tyvärr det i bagaget.

Hör Nemrod Barkarmo boktips i klippet ovan – där berättar han om utmaningen att hitta modern litteratur som handlar om  annat än Folkmordet 1915.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.