Assyriska riksförbundet om IS fall: ”Har väntat länge på det”

Publicerad

Terrorgruppen IS har besegrats i Syrien. Det beskedet kom på lördagen från en talesperson för den kurdiskledda och USA-stödda SDF-alliansen. I Södertälje var beskedet efterlängat och togs emot med glädje hos Assyriska riksförbundet.

Lördagens besked innebär att terrorgruppen har fråntagits det som kallats IS sista fäste i Syrien.

– Det är glädjande, vi har länge väntat på det här, säger Kara Hermez, ordförande i Assyriska riksförbundet.

Fortsatta utmaningar

Men trots att det så kallade kalifatet inte längre finns i territoriet betyder inte det att hotet är borta eftersom att IS-jihadister och ideologin lever vidare.

– Det är absolut ett historiskt datum, men man ska inte ta ut vinsten i förtid. Det har vi svenska assyrier lärt oss den hårda vägen om man ser på hur det har gått med utvecklingen i Irak. Vi vet att en efterkrigstid kan vara väldigt svår, framförallt för minoriteterna.

Kara Hermez lyfter också farm komplexiteten mellan grupperna i landet och menar att nästa steg för förbundet är att arbeta mer om frågan om den kurdiska milisen YPG:s behandling av assyrier. Något som bland annat blev väldigt omdiskuterat i Södertälje i september 2018. 

Se mer om hur Kara Hermez reagerar på beskedet om IS fall i Syrien i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer