Foto: TT

Inför brexit: Astra Zeneca landets största företag med moderbolag i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Det är i Stockholm, Göteborg och Södertälje som de största bolagen med brittisk koppling finns – och som därmed påverkas av ett brittiskt utträde ur EU.

Enligt nyhetsbyrån Siren, som har tagit hjälp av kreditmarknadsföretaget UC, finns det drygt 600 företag i Sverige som har sitt moderbolag i Storbritannien. Svenska företag som har dotterbolag i landet uppgår till en siffra på ungefär 800. 

Astra Zeneca störst i Sverige

Av de svenska företag som har moderbolaget i Storbritannien är Astra Zeneca det största, både om man tittar på omsättning och antalet anställda. Huvudkontoret ligger i engelska Cambridge.

Det är fortfarande oklart vad en brexit skulle få för konsekvenser, men som vi tidigare berättat har Astra Zeneca byggt upp ett labb i Södertälje som står redo att testa medicin som produceras i Storbritannien för EU-marknaden. Se klippet här:

– Betydelsen av brexit går knappast att överdriva, även om utfallet fortsatt ligger i vågskålen, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare till Siren.

– Alla företag kommer att drabbas mer eller mindre i händelse av en hård brexit.

Scania med på den andra listan

Scania i sin tur är med på listan över företag som har dotterbolag i Storbritannien. Men enligt Stefan Westerberg kommer branschjättarna i Sverige att klara sig bäst om det blir en hård brexit.

– Även om de påverkas mer rent volymmässigt så är de mindre företagen mer sårbara för de effekter som uppstår om och när en av världsekonomins giganter lämnar EU:s inre marknad.

– Min uppfattning är att de stora bolagen med globala värdekedjor överlag är rustade för att parera sådana här förändringar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer