Foto: TT

Astra Zenecas medicin får godkänt i USA

Publicerad

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt att ett läkemedel från Astra Zeneca används för att behandla patienter med lungcancer i stadium III.

Tidigare har patienter med diagnosen bara fått behandlas med cellgifter och strålning. Medicinen Imfinzi är det första godkända alternativet för den här gruppen.

Beslutet gäller patienter med ”icke-opererbar, icke-småcellig lungcancer i stadium III”. Lungcancer i det stadiet är svårbehandlad, efter cellgifter och strålning sprider sig cancern ofta ändå. Den studie som Astra Zeneca har genomfört visar att behandlingen med Imfinzi i median bromsade sjukdomsförsämringen med 11,2 månader jämfört med placebo, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Imfinzi gavs redan i maj förra året klartecken av FDA för att användas vid behandling av cancer i urinblåsan. När de positiva testresultaten vad gäller lungcancer kom ett par veckor senare fick det aktien att rusa över fyra procent på Stockholmsbörsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.