”Hoppas det vi fiskat upp kan öka medvetenheten om miljöfrågor här”, säger Lasse Lindblad från Ecodive. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Åttio dykare städade Maren

Under söndagen hoppade närmare 80 dykare i plurret i centrala Södertälje för att plocka upp skräp från sjöbotten. – Maren är en sopstation och jag tycker synd om Södertäljeborna och miljön, säger Lasse Lindblad från dykorganisationen Ecodive.

Marenstädningen är ett samarbete mellan Södertälje kommun, centrumföreningen och dykare från Ecodive.

Rekordmånga dykare

För fem år sedan gjordes en liknande satsning men då bara med två dykare. Dagens dyk är en rekordinsats sett till antalet dykare, menar Lasse Lindblad från Ecodive.

– Vi gör två saker samtidigt, säger centrumsföreningens Lena Schulte. Dels är det ett kul event för stan och dels en samhällsinsats för miljön. Vi städar både i vattnet och på land i dag.

”Maren är en sopstation”

Dykaren Lasse Lindblad som har genomfört liknande insatser runtom i länet har sällan sett så mycket skräp och bråte som här.

– Maren är en sopstation och jag tycker synd om Södertäljeborna och miljön, säger han.

Han tillägger:

– Hoppas att det vi har fiskat upp i dag kan ändra beteendet och medvetenheten om miljöfrågor här, säger Lasse Lindblad.

Rent inför värmens återkomst

Arrnagörerna hoppas att Marenrensningen blir ett återkommande inslag vid den här tiden på året.

– Härligt att storstäda staden inför sommaren, säger Lena Schulte.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer