Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör oppositionsrådet Andreas Birgersson (SD) förklara varför de ifrågasätter underlaget som beslutet fattades utifrån. Foto: Simon Lundvall/SVT

Partier backar om skyddade boendet: ”Ångrar oss”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet var som enda parti emot att avveckla kvinnojourens skyddade boende i Södertälje tidigare i höst. Men nu börjar även fler partier ifrågasätta beslutet.

– Vi tycker att det är förhastat, säger oppositionsrådet Andreas Birgesson (SD).

Södertälje är en av de första kommunerna i landet att sluta finansiera sitt skyddade boendet på grund av nya lagförändringar som träder i kraft nästa år.

Den nya lagen kommer reglera marknaden för skyddade boenden och ställa högre krav på säkerhet och bemanning.

Enligt en rapport från kommunen har beläggningen varit så pass låg de senaste åren att det inte är ekonomisk hållbart att boendet ska drivas vidare.

Ifrågasätter rapporten

Nu ifrågasätter både Sverigedemokraterna och Centerpartiet beslutet och rapporten.

– Det är oklart vad som händer nu. Rapporten hänvisar till privata alternativ men går inte närmare in på det eller vad det kommer att kosta, säger Johan Johander (C) som också är vice ordförande för Södertäljejourerna.

Vill veta hur barnen påverkas

I en interpellation som Centerpartiet skrivit och som tas upp på kommunfullmäktige på måndag undrar de också hur barn till våldsutsatta kvinnor påverkas:

”Det är angeläget att det finns ett skyddat boende geografiskt placerat i Södertälje. Hur ska kommunen lösa behovet för barnen att ha kvar sina sociala nätverk, förskola och skola? ” 

Hör oppositionsrådet Andreas Birgersson (SD) i videon ovan förklara varför de nu ångrar att de var med och fattade beslutet.

kvinnojouren annfrid

Kvinnojouren Annfrids öppna verksamhet där kvinnor kan få stöd och råd kostnadsfritt kommer vara fortsatt öppen och både jouren och kommunen understryker att de hoppas att deras goda samarbete i den delen kommer fortsätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.