Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Jag blir förbannad, jag vill inte förorena Östersjön, säger seglaren Göte Johansson. Han avbröt semestern efter svårigheterna att hitta fungerande toatömningsstationer. Se mer i videon. Foto: Samy Dahlman/SVT

Båtfolket rasar – svårt att tömma toatanken

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en lag från 2015 får inte fritidsbåtar dumpa sitt toalettavfall i havet, och hamnar har upprättat tömningsstationer för besökande båtägare. Men flera personer vittnar om hur de åker från hamn till hamn i hopp om att hitta fungerande tömningsstationer utan framgång.

– Jag blir förbannad, säger Göte Johansson, båtägare som tvingades avbryta sin seglarsemester.

I dagsläget är var tredje tömningsstation i länet ur funktion; detta enligt en karta på Transportstyrelsens hemsida där man kan ta del av stationernas position samt funktionalitet. Men enligt båtfolket är kartan missvisande då flera personer stött på trasiga tömningsstationer trots att de markerats som fungerande.

Nu riktar Svenska Båtunionen kritik mot Transportstyrelsen som utövar tillsynen.

– Vi vill att Transportstyrelsen tar sitt uppdrag på allvar, säger Peter Karlsson, verksamhetschef, Svenska Båtunionen.

Hör Transportstyrelsens svar i videon ovan.

• Toalettavfallet innehåller bakterier som kan ge upphov till sjukdomar i mage och tarm. Eftersom båtlivet är koncentrerat till varma sommarmånader och grunda vikar, kan det lokalt bli höga halter av bakterier och övergödande ämnen.

• Syftet är att minska utsläppen av fosfor och kväve till våra svenska vatten. Sverige har genom FN-samarbetet, EU-förordningar och genom avtal med övriga Östersjöländer förbundit sig till att minska utsläppen.

• Om en båtägare bryter mot utsläppsförbudet kan det bli böter. Det är polis eller kustbevakning som utövar kontrollen.

• De enda fritidsbåtar som undantas från förbudet är de som k-märkts av Statens maritima museer.

• Sedan 1990-talet är det förbjudet för all yrkestrafik att släppa ut toalettavfall inom svenskt sjöterritorium och svensk ekonomisk zon.

• Sedan 2021 är det förbjudet för kryssningsfartyg och andra passagerarfartyg att släppa toalettavfall på internationellt vatten i Östersjöområdet.

Källa: Transportstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer