Foto: TT/arkivbild

Bättring krävs av djurägare

Uppdaterad
Publicerad

Grönt och förorenat vatten för djuren att dricka, dålig koll vid slakt och smutsiga burar. Det är tre av flera exempel på brister hos en djurägare i Södertälje.

En djurägare i Södertäljetrakten får nu kritik av länsstyrelsen då flera brister i djurhållningen har upptäckts vid olika kontroller.

En hund har haft smutsigt vatten att dricka, alldeles för långa klor som inte klippts på länge och varit bunden för länge under dagarna.

Grönt vatten

Katterna bodde i en smutsig kaninbur, och hos kaninerna var det inte heller rengjort. Dessutom hölls könsmogna och okastrerade hanar i samma burar som honorna. Vilket ofta leder till bråk mellan djuren.

Vattnet till kaninerna var ”förorenat och en av skålarna hade grön beläggning”. Det saknades också grovfoder.

Djurägarens försvar var, enligt länsstyrelsens rapport, att det hade lagts mindre tid på kaninerna den senaste tiden då de ändå skulle slaktas.

Dålig koll vid slakt

När det kommer till slakten kunde inte heller ägaren förklara hur hen visste att bedövningen verkligen haft effekt. Det var också oklart huruvida ägaren kunde veta att bägge halspulsådrorna öppnats vid den metod som användes.

Länsstyrelsen har nu skrivit en rapport med en rad punkter, sammanlagt tretton, där djurägaren måste skärpa sig. 

Bland annat måste djuren få rent vatten i skålarna två gånger per dag och ägaren tvingas nu skaffa sig större kunskap kring slaktrutiner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer