Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Beskedet: 9-åriga Florencia får stanna i Sverige med familjen Foto: SVT

Beskedet: 9-åriga Florencia får stanna i Sverige med familjen

Uppdaterad
Publicerad

För cirka två år sedan fick då 7-åriga Florencia Bahamondes ett utvisningsbesked till Chile, detta trots att hon hade bott hos sin morbror i Sverige halva sitt liv. Men nu kan hon få stanna med familjen i Sverige för gott.

När Florencia Bahamondes var fyra år dog hennes mamma i cancer och hon flyttade från Chile till sin morbror Lionel Gonzalez Valdebenito i först i Södertälje, och nu i Åkers styckebruk.

Men när hon fyllt sju kom beskedet att hon skulle utvisas från Sverige.

Adoptionsregler stod i vägen

Morbror Lionel Gonzalez Valdebenito ansökte om att adoptera Florencia, men nya moderniserade adoptionsregler riskerade att stå i vägen eftersom han var sambo. De nya reglerna innebär nämligen att när man är sambo, måste man adoptera som ett par – inte som enskild person i den parkonstellationen. Hans sambo skulle därmed bli mamma till Florencia, och det ville inte morbrodern.

Blev adoptivpappa

Men hans relation tog slut vilket innebar att tingsrätten kunde godkänna honom som ensam adoptivförälder, och nu kan Florencia inte utvisas enligt familjens advokat.

– Nu är han adoptivpappa, nu ska han bara visa för migrationsverket att adoptionen gått igenom och då får hon stanna på anknytning. Då får hon ett uppehållstillstånd, säger familjens advokat Baharak Vaziri.

Är risken för utvisning borta?

– Ja det tycker jag, i nuläget är det helt uteslutet eftersom Lionel är vårdnadshavare, säger hon.

Migrationsverket inväntar att familjen skickar in papper på adoptionen innan de bedömer ärendet på nytt.

I videoklippet kan du se är Florencia firar det nya beskedet med familjen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer