Foto: TT

Beslut om hårdare betalningskrav för fotbollsklubbarna

Uppdaterad
Publicerad

Nu skärps amorteringsskraven för fotbollsklubbarna Assyriska och Syrianska. Efter flera vändor kunde Kultur- och fritidsnämnden igår kväll fatta beslut om de nya betalningskraven.

Fotbollsklubbarna har länge haft svårt med ekonomin och har tidigare inte betalat av sina skulder eller fakturor till kommunen i tid. I höstas hotade kommunen med att porta elitlagen från sina arenor, men i januari hade båda lagen lyckats betala skulderna.

Skärpta betalningskrav

I samband med att det gamla amorteringskraven för klubbarna slutade gälla skickade kultur- och fritidskontoret nyligen ett förslag till politikerna om att skärpa kraven. Då tyckte först politikerna att tjänstemännens förslag var för otydligt. Efter långa diskussioner under torsdagskvällens nämndmöte kunde man slutligen enas om ett beslut.

– När det förra förslaget kom ville man att det skulle gå till inkasso och Kronofogden som alla andra företag. Men vi ville också tillägga att det ska vara tydligare konsekvenser om det inte kommer betalningar, säger Jonny Elzaouki (MP) vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Jonny Elzaouki (MP) vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden. Foto: Miljöpartet

Men vad som faktiskt händer om klubbarna åter faller tillbaka till att inte betala i tid är fortfarande oklart.

– Det kan gälla avstängning eller delvis avstängning, men då är det viktigt att vi får en klar analys på situationen från kontoret så att nämnden kan fatta beslut då, säger Jonny Elzaouki.

”Konkurs ger inte kommunen pengar”

Klubbarna har en lång historia av många skulder, behöver ni inte fatta beslut om konsekvenser nu för att signalera till andra föreningar att det här tas på allvar?

– När det påverkade vår budget tog vi det på allvar. Men att sätta dem i konkurs gör inte att kommunen får pengar heller. Hade de skulder i dagsläget hade vi gått på hårdare, men nu har de inte det och för amorteringen handlar det inte om så mycket pengar.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.