Foto: TT Montage: SVT

Beslutet: Tomtkön stängs

Uppdaterad
Publicerad

I dag beslutade Södertäljes tekniska nämnd att stänga kommunens tomtkö. Ett förslag som upprört dem som stått i kön i decennier – Något vi berättade om i går. Skälet till beslutet är att kösystemet varit svårt att administrera. Hur det nya systemet kommer att se ut är ännu inte fastlagt. Fullmäktige kommer att ta det slutgiltiga beslutet om avvecklingen den 30 maj.

Tekniska nämnden i Södertälje beslutade att anta förslaget om att avveckla kommunens tomtkö. Anledningen till det är att kösystemet inte fungerat på grund av en alltför stor administrativ apparat kring kön. Men dagens beslut var inte enhälligt.

– Sammanträdet idag började med frågestund, där ingen var särskilt kritisk till förslaget. Men när beslutet väl skulle tas yrkade någon på bordläggning, säger Emilia Correia (MP), ordförande i Tekniska nämnden.

Hela alliansen plus Sverigedemokraterna, utöver Kristdemokraterna (som inte närvarade), yrkade sedan på bordläggning, för att få mer tid till att förankra förslaget i partierna. De ville även ha mer tid till att titta på olika möjligheter.

Men Emilia Correia menar att förslaget varit uppe sedan 2014 och att ärendet bordlagts vid ett flertal tillfällen tidigare.

– Vi kom fram till att det inte fanns någon god anledning till att bordlägga, eftersom alla egentligen står bakom en avveckling av kön. De ville bara har mer tid, och vi anser att det funnits tid. Det är bättre att ta tag i det, säger Emilia Correia.

Ärendet kommer att tas upp i kommunstyrelsen den 25 maj och därefter i kommunfullmäktige den 30 maj, innan ett slutgiltigt besked kan ges. Hur det nya systemet kommer att se ut är inte klarlagt ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.