Arbetet med att föra de olika kyrkorna är närmare varandra är viktigt enligt Yusuf Aydin som är ansvarig för externa relationer på syrisk-ortodoxa kyrkan. Foto: SVT

Gudstjänst för att ena ortodoxa kyrkor

Publicerad

Idag samlades representanter för flera ortodoxa kyrkor för en gudstjänst i Södertälje.
Syftet var bland annat att ena olika ortodoxa inriktningar.

På söndagens gudstjänst i syrisk-ortodoxa kyrkan kom idag även den grekisk-ortodoxa metropoliten (kyrklig ledare reds.anm) på ett första besök i Södertälje. Arbetet med att hitta gemensamma grunder och förena kyrkorna är viktigt enligt Yusuf Aydin som är ansvarig för externa relationer på syrisk-ortodoxa kyrkan.

– Den tid vi lever i har väldigt mycket oro, splittring och utmaningar. En enad kyrka är en starkare kraft för att hjälpa sina medlemmar men också samhället, säger han.

Ber för mördad diplomat

Även diplomater och politiker hade bjudits in, däribland annat Rysslands ambassadör, vilket i ljuset av Rysslands inblandning i kriget i Syrien kanske skulle kunna ses som kontroversiellt.

– En sådan inbjudan är inget ställningstagande till det som sker där. Det här är mer en högtid som vi firar med andra ortodoxa, säger Yusuf Aydin.

I slutet av gudstjänsten bad församlingen särskilt för den ryska diplomat som mördades på en fotoutställning i Ankara tidigare i vintras.

– Det var är en allvarlig attack när en diplomat mördas sådär. Hela omvärlden fördömde det och detta blir också ett sätt för oss att uttrycka våra kondoleanser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer