Boken är en faktaroman om det assyriska folkmordet. Nemrud Kurt Haninke (t.v.) och SVT:s reporter Omar Daham. Foto: Omar Daham/SVT

Bok om folkmorden hedrar offren

Publicerad

Hundraårsminnet av folkmorden i det dåvarande Osmanska imperiet lever fortfarande kvar hos människor i Södertälje. Nu i dagarna släpptes boken ”De döda lär de levande” om just folkmorden.

Assyrier och syrianer kallar folkmorden för Seyfo. Och Nemrud Kurt Haninke har precis släppt en faktaroman på det Södertäljebaserade förlaget Tigris Press. Förlaget huserar i Assyriska riksförbundets lokaler.

Två parallella historier

– Vartannat kapitel är från nutiden där en ung svensk assyrier åker ner till det som en gång var Assyrien. Vartannat kapitel är från dåtiden, där får vi följa en ung assyrier vars syster blir kidnappad, säger Nemrud Kurt Haninke.

Boken skrevs för att hedra offren, men för att komma till skott med själva skrivandet krävdes en flygresa till sydöstra Turkiet, och en jakt efter författarens rötter.

Vad kommer titeln i från?

– I första hand är det ett latinskt ordspråk. Bildligt talat handlar det om att ifall vi levande inte lär oss av historien, kommer den att upprepa sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Folkmordet 1915

Mer i ämnet