Joakim Ströberg på Telge bostäder menar att dagens lagstiftning innebär att de inte har full kontroll på sina bostäder.

”Bostadsbolagen har ingen kontroll”

Publicerad

De senaste dagarna har SVT Nyheter Södertälje berättat hur utbredd den svarta hyresmarknaden i Södertälje är – ett problem som bostadsbolagen har svårt att få bukt med. Telge bostäder säger att man inte har full kontroll och vill se hårdare lagstiftning.

Det stora trycket på bostadsmarknaden har banat väg för en utbredd svart hyreshandel som blir alltmer organiserad i Södertälje, en handel som hyresbolagen har svårt att komma åt.

– De har ingen kontroll, ingen som helst, säger Samer Malki som kom till Södertälje för två år sedan som flykting.

Har ni förlorat kontrollen över ert bostadsbestånd?

– Det beror på vad du menar med att förlora kontrollen. Till viss del har vi ju enligt vår lagstiftning inte full kontroll på bostadsbeståndet, i och med att det är hyresgästen som har rätt till lägenheten så fort de skrivit på kontraktet, säger Joakim Ströberg på Telge bostäder.

Efterfrågar hårdare straff

Telge bostäder vill se en hårdare lagstiftning för att få bättre kontroll över sina bostäder.

– Jag skulle vilja att det blev olagligt att hyra ut eller förmedla lägenheter i andra hand om inte hyresvärden gett sitt tillstånd. Att göra det kännbart straffbart att ägna sig åt den här typen av utnyttjande av de som är behövande.

Två andra bostadsbolag som SVT Nyheter Södertälje pratat med ser också allvarligt på den svarta bostadsmarknaden i Södertälje, men vill inte kommentera den närmare.

Bostadsbristen korrumperar

SABO, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag har 300 bostadsbolag under sitt paraply. De ser att det enda som kan lösa problemen är att komma till rätta med bostadsbristen.

– Om man ska vara väldigt drastisk kan man säga att det börjar bli fullt, överallt. Vi måste verkligen göra något åt bostadsbristen, det är den som göder det här beteendet, det är den som korrumperar hyresmarknaden så att vårt kösystem inte fungerar.

Samer Malki ser mörkt på bostadsmarknaden och chansen att få ett boende.

– Jag har varit i Sverige i tre år och har inte sett någon förändring till det bättre. Det blir bara värre och värre, säger Samer Malki.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet