Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se var nya brandstationen kan komma att placeras när kommunen bygger om Nyköpingsvägen till stadsgata. Foto: Fredrik Gustavell/SVT

Brandstationen kan flytta till Hovsjö – ny påfart till E20 planeras

Uppdaterad
Publicerad

År 2026 hoppas kommunen och Södertörns brandförsvarsförbund att Södertäljes nya brandstation står på plats i Hovsjö. Detta för att ge plats åt nya bostäder när Nyköpingsvägen byggs om till en stadsgata. Flytten bygger dock på att en ny påfart till E20 byggs.
– Vi är i grunden positiva, säger Hillevi Engström, förbundsdirektör på Södertörns brandförsvarsförbund.

Planerna på att bygga om Nyköpingsvägen är i ett tidigt skede och kommunen gör just nu en förstudie i syfte att undersöka förutsättningar för projektet. Men tanken är att bygga om vägen till en stadsgata samt förtäta med nya bostäder.

Dessutom finns planer på en ny busscentral som ska knytas ihop med stationsområdet, vilket SVT rapporterat om tidigare.

– Den här vägen fungerar i dag som en barriär i staden och redan 2009 togs ett beslut om att utveckla området, säger Stina Norrbom, projektledare på kommunen.

Vill spegla samhället

För att göra plats för nya bostäder vill man dra om sträckningen av vägen och då får brandstationen inte plats längre. Därför vill man nu flytta den till Hovsjö.

– Jag tror det är bra att vi inte alltid finns i en citykärna. Vi vill gärna rekrytera människor med olika bakgrund och det skulle också vara gynnsamt att finnas etablerade i Hovsjö. Vi behöver vara en spegelbild av samhället, säger Hillevi Engström.

Se mer exakt placering av nya brandstationen samt hur brandkåren ser på läget i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer