Här svarar regionens smittskyddsläkare på tre frågor om de så kallade mutationerna: Hur biter vaccinen? Foto: TT/Johan Nilsson/SVT

Smittskyddsläkaren: Den brittiska virusvarianten dominerar i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska så kallade mutationen av coronaviruset blir allt vanligare i Södertälje. Det visar de analyser som Region Stockholm gör.

I den senaste analysen, så kallade helgenomsekvenseringen, av positiva covidtester som Region Stockholm har gjort går det att se att den brittiska virusvarianten nu är den vanligaste.

– Och den här sekvenseringen sker med en viss fördröjning, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i regionen.

Coronaviruset i Södertälje

– Så nu är den brittiska virusvarianten än mer dominerande i Södertälje och i hela regionen, är vår bedömning.

Enligt det pussel av analyser som Smittskydd Stockholm lägger är det närmare 90 procent av de som nu smittas som får den brittiska virusmutationen.

I videon ovan hör du Smittskyddsläkaren om mutationerna ”Med den brittiska varianten har vi god effekt av vaccinet”.

Helgenomsekvensering: Södertälje

Region Stockholm har t.o.m. den 6 april 2021 genomfört helgenomsekvensering av prover från 149 individer som är folkbokförda i Södertälje. Utav dessa 149, har det identifierats 72 fall av B.1.1.7 (brittiska varianten) och 1 fall av B.1.351 (sydafrikanska varianten) samt 76 fall av övriga varianter. Inga fall utav P.1 (Brasilianska varianten) har identifierats i kommunen.

Region Stockholm har t.o.m. den 13 april 2021 genomfört helgenomsekvensering av prover från 176 individer som är folkbokförda i Södertälje. Utav dessa 176, har det identifierats 99 fall av B.1.1.7 (brittiska varianten) och 1 fall av B.1.351 (sydafrikanska varianten) samt 76 fall av övriga varianter. Inga fall utav P.1 (Brasilianska varianten) har identifierats i kommunen.

Detta är sekvensering av prover från fall som diagnosticerats med en covid-19, vecka.48 2020 till vecka.13 2021.

Helgenomsekvensering = karakteriseringen av hela arvsmassan för en organism.

Källa: sll, Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet