Vattentornet kostade skattebetalarna 21 miljoner mer än planerat. Foto: Siri Lallerstedt/SVT

Byggprojekt i Nykvarn blev 50 miljoner dyrare än planerat

Uppdaterad
Publicerad

Byggprojekt i Nykvarns kommun har kostat betydligt mer än planerat, det visar en extern utredning som beställts av kommunen.

De fyra projekt som granskats i rapporten är Furuborghallen, Lillhaga förskola, vattentornet och ombyggnaden av köksutrymmen vid kommunens förskolor och ett äldreboende. Enligt granskningen saknas vissa dokument och fullständiga besiktningsprotokoll, kommunen får också kritik för att ha förlitat sig på externa aktörers ekonomiska prognoser.

Projekten hade tillsammans en budget på 301 miljoner kronor, men kostnaderna drog iväg. Enligt rapporten landade slutnotan på 350 miljoner kronor – 50 miljoner över budget.

Vattentornet blev 21 miljoner dyrare

Den största ökningen av kostnader gäller Nykvarns vattentorn, som blev 21 miljoner kronor dyrare än planerat.

Kommundirektör Frida Nilsson säger i ett pressmeddelande att kommunen beställt rapporten för att reda ut hur stora budgetavvikelser det handlar om och få svar på vad som gått fel. Hon menar att många av projekten startade för ett antal år sedan och att kommunen idag har bättre rutiner inför och under byggprojekt.

Under hösten invigdes Furuborgshallen i Nykvarn, ett av projekten som blivit dyrare än planerat. SVT var med när hallen öppnade – följ med in i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spela klippet för att höra mer om den nya idrottshallen i klippet ovan. Foto: Alexander Färggren/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nykvarn

Mer i ämnet