Totalt har Chamoun Abdalla gjort cirka 20 tändsticksbyggnader. Foto: SVT

Chamoun Abdalla ställer ut 4 miljoner tändstickor i kyrka

Chamoun Abdalla bygger kvadratmeter stora skulpturer utav tändstickor. Nu ställer han ut sina hantverk i S:t Jacob Katedral.

4 miljoner tändstickor har Chamoun Abdalla använt till sina byggen. Han har totalt cirka 20 stora skulpturer men även några tavlor som han har gjort av tändstickor. Allt detta kommer ställas ut i S:t Jacob Katedral i Södertälje i helgen. Men fokus ligger på tre av skulpturerna som har kopplingar till Mesopotamien.

– Jag gör dessa för att man ska komma ihåg människorna från gamla Mesopotamien, min historia, säger Chamoun Abdalla.

Totalt har Chamoun Abdalla gjort cirka 20 tändsticksbyggnader. Foto: SVT

De tre skulpturerna som är i fokus på utställningen föreställer Heliga gravens kyrka, Church of the Transfiguration och Templet av Baalbek i Libanon.

Kyrkobesökare nyfikna

Anledningen till varför utställningen är i en kyrka har med antalet besökare att göra. Chamoun Abdalla säger att många går till S:t Jacob Katedral på söndagar och att många då kommer vara på plats för hans utställning.

– De i kyrkan brukar fråga hur jag ska göra nästa modell, om jag har gjort några nya modeller och säga att de är intresserade av att se mina hantverk, säger Chamoun Abdalla.  

I helgen ställs alla tändsticksbyggnader ut i S:t Jacob Katedral. Foto: SVT

Inspirerad av Jerusalem

Hans passion för tändsticksbygge lever kvar men för att kunna fortsätta så är planen att åka utomlands då det är där inspirationen kommer ifrån. Det är oftast efter att han varit utomlands som han får inspiration till att göra fler skulpturer.

– Varje år när jag ska göra nya modeller så åker jag utomlands, till exempel så kom jag hem från Jerusalem för några dagar sedan, säger Chamoun Abdalla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer