• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Södertäljes kommunchefer: Nästan bara svenskfödda män

Uppdaterad
Publicerad

I Södertälje är hälften av invånarna utrikesfödda eller har föräldrar som är födda utanför Sverige. Trots det har de kommunala bolagen ingen person som är född utanför Skandinavien på en vd-post.

– Det blir bättre när det är en blandad bakgrund när det gäller uppdrag. Det är viktigt att visa att det funkar och går, så säger Boel Godner(S) som är ordförande för Telge AB.

När vi träffar henne i Stadshuset är hon väl medveten om hur mångfalden bland de personer som sitter på vd-poster för kommunens kommunala bolag ser ut. Och det hon säger må vara ambitionen från kommunens sida.

Men tittar man på vilka som sitter på vd-posterna i de kommunala bolagen så finner vi en majoritet av män som är födda i Sverige. Undantagen är en norsk man och en dansk kvinna.

– Hade det varit ett kommersiellt företag hade det varit fel utifrån att man inte speglar sina kunder, säger Sofia Falk som arbetar som jämställdhetskonsult åt bland annat Scania.

Mångfaldspolicy i kommunen

Södertälje kommun har sedan 2008 en mångfaldspolicy. I den står bland annat att kommunen ska spegla mångfalden i det omgivande samhället. När det kommer till den etniska mångfalden bland personer på vd-poster har man en bra bit kvar. Nästan hälften av Södertäljes invånare är antingen födda utomlands eller har föräldrar som är det.

– Vi vill ändra på situationen. Det vore mycket bättre om vi hade en mångfald både när det kommer till kvinnor och män och etnisk bakgrund. Vi har nyligen inlett ett medvetet arbete när vi rekryterar. Rekryteringsfirmorna är ombedda att ta in minst en utrikesfödd i första stadiet av rekryteringen, säger Boel Godner.

Jämställdhetskonsult: Man måste bjuda upp till dans

Som jämställdhetskonsult känner Sofia Falk igen problemet med att chefer ofta är en homogen grupp. Hon tror att det trots läget bland vd-posterna i Södertälje finns stora möjligheter för de kommande rekryteringarna att breddas.

– Det man brukar säga är att man inte hittar tillräcklig kompetens, de vill inte och man ifrågasätter om det är en plats för dem. Men det stämmer ju inte. För bjuder man inte upp till dans så händer ingenting, säger hon

Snart kommer två nya vd:ar på kommunala bolag att tillsättas. Det gäller Tom Tits Experiment och Telge bostäder. Frågan är när man kan se en person som är född utanför Skandinavien på en vd-post i något av Södertäljes kommunala bolag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Södertäljes kommunala bolag

Mer i ämnet