Facket larmade om chefsjuksköterskans övertid – ingenting hände

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Södertälje har tidigare berättat om chefsjuksköterskan på Södertälje sjukhus som misstänkts för att ha tillskansat sig stora lönebelopp. Nu kan SVT avslöja att fackliga företrädare tidigare larmat om att samma person jobbade hundratals timmar för mycket i övertid.

Just nu internutreds chefsjuksköterskan som ska ha plockat ut 170.000 kronor i månaden. Han misstänks för att i närmare två års tid ha tagit undersköterskors extrapass och rapporterat in tiderna med chefslön.

Men det var inte första gången. Även chefsjuksköterskans tidrapportering för året innan stack ut då alldeles för många extratimmar hade matats in.

”Inte närvarande som chef”

Det fackliga ombudet Kerstin Felldin hade sett varningstecken länge.

– Han har jobbat väldigt mycket övertid tidigare. Både Kommunal och Vårdförbundet har larmat om att han inte varit en närvarande chef eftersom han själv jobbade.

Kerstin Felldin Foto: SVT

Enligt arbetstidslagen får man jobba 200 timmar övertid per år, men enligt Vårdförbundet hade chefsjuksköterskan jobbat 400 timmar övertid på bara ett halvår.

Ville se plan

– Jag skrev till verksamhetschefen att han måste ta tag i det och göra en plan och jag fick svar att han gjorde det. Men det har tydligen inte hänt så mycket sedan dess, säger Kerstin Felldin.

Som SVT Nyheter Södertälje tidigare berättat så har personen slutat.

Utreder lagbrott

Men chefsjuksköterskans chef menar att sjukhuset följer arbetstidslagen och regleringen om övertidstimmar och att utredningen får visa om chefen brutit mot lagen.

– Vi gör den här fördjupade utredningen över hur registreringarna har sett ut under en period för att analysera om det föreligger regelbrott. Vi kan inte fatta några beslut innan vi vet det, säger Michael Gårdebäck, avdelningens verksamhetschef på Södertälje sjukhus.

Arbetstidslagen (ATL)

Hur mycket anställda får jobba i övertid regleras i arbetstidslagen paragraf 8 §

8 § 

När det finns särskilt behov av ökad arbetstid, får övertid tas ut med högst 48 timmar per arbetstagare under en tid av fyra veckor eller 50 timmar under en kalendermånad, dock med högst 200 timmar under ett kalenderår (allmän övertid).

(Paragrafen ändrad genom 2011:740.)

Från den 1 augusti 2011 kan arbetsgivare låta anställda arbeta extra övertid utan särskilt tillstånd från Arbetsmiljöverket om det finns särskilda skäl för det och situationen inte har gått att lösa på annat rimligt sätt.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.