David och Sandy Wright coachar Rönninge Show Chorus inför VM. Foto: SVT

Coacher från USA ska hjälpa kören att ta ett tredje VM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Barbershopkören Rönninge Show Chorus vann än en gång de nordiska mästerskapen i barbershop i helgen. Nu siktar de mot VM i New Orleans 2019 och tar hjälp av coacher från USA.

– Coacherna tillför lite fräschör, lite nytt. De hjälper våra dirigenter så att de inte fastnar i sina tankar och kanske även begränsningar, säger Maja Marklund, ordförande i Rönninge Show Chorus.

Vinsten i de nordiska mästerskapen innebär att de nu siktar mot ett tredje VM-guld. Med undantaget att man inte får tävla i VM året efter att man vunnit så är Rönningekören regerande mästare sen 2013, vilket coacherna ser som en utmaning.

– De låter ju redan bra, så en kanske tänker att ”hur ska jag kunna få det att låta bättre?” och där måste vi vara kreativa och gräva djupare, säger David Wright, en av coacherna.

Coacherna bidrar med olika styrkor

– Koreografin får inte ta över musiken och vi måste se till att de är emotionellt engagerade eftersom de får poäng i det, säger Sandi Wright.

David Wright fyller i:

– Jag har mer fokus på att arrangera det mekaniska i själva musiken.

Kommer regelbundet till Sverige

Coacherna hjälper Rönningekören regelbundet och de är glada över att få vara en kontinuerlig del tjejernas karriär.

– David bidrar med att förstärka deras sång, det de redan är duktiga på. Så de har en idé om vad de vill göra och David skriver musiken, sedan jobbar vi med det visuella så att det blir till liv för publiken, säger Sandi Wright.

Hur laddar ni inför VM?

– Det har ju redan börjat kan man säga eftersom det här var ett delmål, men vi har en fantastisk ledning som är duktiga på att lägga upp repetitioner och en stege av aktiviteter så att vi hela tiden känner oss utmanade. Vårt set ska ju sitta perfekt, säger Maja Marklund.

Se kören öva med coacherna i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer