”Tuffa förhållanden att lossa containerfartygen just nu” skriver Södertälje hamn i sociala medier. Foto: Bertil Jansson.

Containerfartyget blev en isglass

Publicerad

I slutet av förra veckan la containerfartyget Odin till i Södertälje hamn. Det tuffa vädret ute till havs gjorde att containrarna klätts in i flera decimeter tjock is. Det har hänt tre gånger, bara den senaste veckan.

Att lossa containrarna från fartyg som varit ute till havs, tar längre tid än vanligt just nu. Många fartyg är nämligen helt klädda i decimetertjock is som måste smältas av med hjälp av en stor ångmaskin innan man kan lyfta av containrarna för vidare frakt på land, enligt Södertälje hamn.

Ibland fungerar bara hackor, yxor och släggor och det tar ofta flera timmar att få bort isen.

– Det här händer när det är några grader kallt och det blåser. Sänker man inte farten, då stänker det över och då blir det så här, säger Bertil Jansson som är maskinansvarig på Södertälje hamn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer