Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sophia Hober, professor i molekylär bioteknik på KTH, berättar om sina förhoppningar på studien. Foto: SVT

Astra Zenecas personal i stor covidstudie – 5 000 har testats

Publicerad

I en studie som utförs av Karolinska Institutet och Kungliga Tekniska Högskolan har Astra Zenecas personal fått möjligheten att testa sig för att se om de har antikroppar mot covid-19. Förhoppningen är att personalen ska representera Sveriges befolkning i stort och därmed ge ett annat resultat än andra antikroppsstudier.

Forskarna tror att resultatet av studien ska ge en mer rättvis bild av hur stor andel av befolkningen som har antikroppar mot covid-19.

Många av dem som gått och testat sig frivilligt tros ha gjort det eftersom de misstänkt att de har varit sjuka i covid-19. Drygt 17 procent av de som testat sig i Stockholm hade antikroppar, och forskarna tror att den siffran kommer att vara lägre bland Astra Zenecas personal i Södertälje och Göteborg.

Hör i klippet när Sophia Hober, professor i molekylär bioteknik på Kungliga Tekniska Högskolan, berättar om sina förhoppningar på studien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet