Ungdomshem Tysslinge

Tysslinge ungdomshem har ställt in besök av anhöriga

Uppdaterad
Publicerad

På grund av risk för spridning av covid-19 beslutade Tysslinge ungdomshem att inte tillåta besök av anhöriga, trots att en stor del av de intagna är minderåriga. Men under sommaren kan det bli lättare att träffas.

Justitieombudsmannen, JO, gjorde i maj en inspektion av Tysslinge ungdomshem för att se hur de intagna unga behandlades. En stor del av rapporten handlar om hur spridningen av covid-19 har hanterats och hur det har påverkat ungdomarna på de särskilda ungdomshemmen.

På Tysslinge, där en stor del av de intagna är under 18 år beslutade man att inga anhöriga fick komma på besök. Enligt inspektionen hade flera ungdomar uppgett att det var mycket jobbigt, men att de ändå hade en förståelse för situationen.

Coronaviruset i Södertälje

Det görs individuella säkerhetsbedömningar

En intagen under 18 år fick träffa sin mamma utanför muren runt byggnaden och en annan ungdom fick också träffa en vårdnadshavare, men helt utanför instutitionsområdet.

– Vi är en akutinstitution så hos oss är man i max åtta veckor, och under den tiden har vi inte många besök även i vanliga fall. Men för de som frågar efter att få träffa sin anhöriga så gör vi nu alltid en individuell säkerhetsbedömning, säger Marie Jönsson, institutionschef på Tysslinge ungdomshem.

Det kan tillåtas fler besök under sommaren.

– Nu när det blir varmare så blir det lättare att vara utomhus, vilket gör att fler besök kan bli beviljade, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet