Foto: Stockhoms katolska stift

Då tas första spadtaget för kaldéisk-katolska kyrkan

Publicerad

Många har flytt krig och förföljelse, men i Södertälje har kaldéerna fått en fristad. På lördag tas första spadtaget till en ny kaldéisk-katolsk kyrka i Hovsjö.

Behovet av en ny kyrka är stor sedan kaldéerna, som tillhör den kaldéisk-katolska kyrkan, har blivit trångbodda i sin nuvarande kyrka, Johanneskyrkan i Södertälje. Planerna på att bygga tar fart på allvar på lördag tas det första spadtaget till Kaldeiskt kulturcentrum Jungfru Maria kyrka.

– Det känns fantastiskt. Jag är som en pappa som väntat på ett barn i tolv år, sa Martin Elia, medlem i kaldéernas byggnadskommitté, i en tidigare kommentar till SVT.

Kyrkogrunden välsignas

Anders Arborelius, biskop i Stockholms katolska stift och Paul Rabban Braimok, församlingens präst, kommer att finnas på plats under ceremonin på lördagsförmiddagen för att välsigna grundstenen och kyrkogrunden.

”Kaldéiskt kulturcentrum Jungfru Maria kyrka ska fungera som ett kulturcentrum och en mötesplats som bidrar till trygghet och gemenskap men som samtidigt är en väg till integration för nyanlända och en början till att lära sig det nya språket”, skriver Stockholms katolska stift i ett pressmeddelande.

Flytt IS-förföljelser

De senaste åren har hoten mot kristna i Mellanöstern trappats upp. Många har flytt Syrien och Irak på grund av förföljelse av terrorgruppen IS, däribland den kaldéiska gruppen. Enligt uppgifter från Stockholms katolska stift, bor idag omkring 17.000 kaldéer i Sverige, varav en stor andel av dessa i Södertälje.

Bygget av kyrkan beräknas kosta 55 miljoner kronor och ska finansieras helt med gåvor och frivilligt stöd.

”Biskop Anders Arborelius har beslutat att Stockholms katolska stift ska hjälpa den kaldeiska gruppen genom att samla in pengar och bygga en kyrka åt kaldéerna”, står det i pressmeddelandet från stiftet.

Kaldeiskt kulturcentrum Jungfru Maria kyrka beräknas bli klar under slutet av 2017.

Kaldéerna tillhör den kaldeisk-katolska kyrkan, en östlig självbestämmande kyrka som står i full kyrkogemenskap med den romersk-katolska kyrkan.

Källa: Stockholms katolska stift

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.