Kolla in när vi passar några frågor om dagens dom och den nya lagen till Svenska fotbollförbundet. Foto: SVT

Fotbollförbundet: ”Nya lagen kriminaliserar matchfixningen i sig”

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring Syrianskas U19-lag har orsakat debatt om lagstiftningens effektivitet på området. Och sedan den 1 januari i år finns en ny lag på plats som gör matchfixning i sig till ett brott.

I klippet ovan uttrycker Tobias Tibell på Svenska fotbollförbundet både glädje och viss oro över den nya lagen. Han menar bland annat att Spelinspektionen har varit för långsamma med att ta fram föreskrifter för att sätta stopp för spel på ungdomsidrott.

Hör honom i klippet ovan.

Spelinspektionen tror att lagen räcker långt

Katarina Abrahamsson är matchfixningssamordnare på Spelinspektionen.

Men Spelinspektionen slår ifrån sig kritiken:

– Vi har exakt samma mål som idrottsförbunden och vill få bort uppgjorda matcher, säger Katarina Abrahamsson som är matchfixningssamordnare på Spelinspektionen. Men i den nya lagen står det att man inte får ha vadhållning på matcher där en övervägande del av deltagarna är under 18 år. Så det finns redan där.

Hon berättar vidare att de ser över möjligheten att begränsa vadhållningen ytterligare, men säger att det är en komplicerad fråga och att föreskrifter i regel tar lång tid att ta fram.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt matchfixning Syrianska

Mer i ämnet