Foto: Pressbild Sveriges radio.

Dagens sommarpratare: Södertälje var som Capones Chicago

Publicerad

Nyss avslutade poliskommissarien Anders Göranzon, som bland annat har arbetat i Södertälje, sitt sommarprat i Sveriges radio. I programmet beskriver han hur det kriminella parallellsamhället som vuxit fram i staden var något helt nytt för honom.

I dagens Sommar i P1 får lyssnaren ta del av polisen Anders Göranzons tankar och erfarenheter. I programmet säger han att den tiden han arbetade i Södertälje var de bästa åren i hans karriär.

Men det Södertälje han lärde känna som chef för spaningsroteln överraskade honom.

– Södertälje var annorlunda. Det hade vuxit fram ett parallellsamhälle, säger han i programmet. Södertälje påminde om Chicago under Al Capones tid.

Öppet gangsterkrig när Tore II inleddes

Han beskriver att staten inte längre hade patent på våldsanvändning och skatteindrivning. Under den tiden när den stora polisinsatsen Tore II inleddes hade allmänheten börjat påverkas alltmer av de kriminellas verksamhet och 2009-2010 hade man sett flera mord och mordförsök.

– Det var ett mer eller mindre öppet gangsterkrig, säger Anders Göranzon.

Men polisinsatsen där stat och kommun arbetade tillsammans gjorde stort intryck på kommissarien.

– Metodiken var genialisk i sin enkelhet. Att alla måste vara med.

Hyllar polisers slit i vardagen

Han beskriver att man förutom att hejda de kriminellas framfart som en synenergieffekt lyckades få ner antalet vardagsbrott.

Anders Göranzon avslutar sin skildring av Södertäljetiden med att lyfta fram alla enskilda polisers insatser.

– Skillnaden gjorde alla de vanliga poliserna som slet i vardagen. Det är ett evighetsarbete, men ni gör samhället bättre dag för dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.