Felizia Asplund, Mikael Engman, Mikaela Gunnars, Alexia Lundin och Jesper Nord fick i veckan äntligen träffas igen och öppna upp dagverksamhetens butik i Salems centrum efter en tuff vår och sommar med coronaisolering. Foto: Fredrik Gustavell/SVT

Dagverksamhetens butik i Salem öppen igen: ”Kul att träffa kompisarna”

Uppdaterad
Publicerad

När coronapandemin slog till i våras stängdes de dagliga verksamheterna i Salem, så även butiken Gammalt och Nytt som drivs av personer med funktionsnedsättning. Men nu har verksamheten öppnat åter till glädje för kunderna, men kanske framförallt för personalen.

– Det har varit ganska jobbigt att vara hemma, men jag har kämpat, säger Mikaela Gunnars som var glad att träffa kunder och arbetskamrater igen när butiken öppnade igen i veckan.

1 april stängde dagverksamhetens samtliga delar i Salems kommun på grund av coronapandemin. För många av de 42 funktionsnedsatta personer inom verksamheten blev tillvaron tuff eftersom jobbet är en viktig mötesplats och en stabilitet i vardagen.

– Vi stängde 1 april och fick öppna 17 augusti, fyra och en halv månad senare. Det är väldigt efterlängtat och alla är väldigt glada att vara här, även om det är lite annorlunda, säger Caroline Strömgren, enhetschef för dagverksamheten.

Öppnar med restriktioner

– Beskedet var att vi fick öppna med restriktioner. Vi fick inte samlas i stora grupper som vi tidigare gjort, utan nu har vi delat in oss i mindre grupper, säger Caroline Strömgren som även berättar att man har strikta rutiner för hygien och städning.

SVT Nyheter besökte butiken som dagverksamheten bedriver i Salems centrum och pratade med de anställda. Se hur de tyckte det har varit att vara hemma så länge och hur det känns att träffa arbetskamrater och kunder igen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.