Erik Lambis, kriminalvårdsinspektör och ansvarig för tvätteriverksamheten. Foto: TT/SVT.

Fångarna på Hall tvättar in pengar till Kriminalvården

Uppdaterad
Publicerad

Förr tvättade de dömda brottslingarna på anstalten Hall mest sin egen tvätt. Men på senare år har tvätteriet även kunder på utsidan – något som visat sig vara en lönsam verksamhet.

Alla de 171 intagna på Hall, en av Sveriges mest slutna anstalter, jobbar under sin tid på fängelset. De flesta jobbar sex timmar om dagen, fem dagar i veckan.

Kriminalvården har en skyldighet att erbjuda någon form av arbete och på Hall är den största verksamheten tvätteriet.

Lönen är blygsam, 13 kronor i timmen, men för de intagna – många av dem dömda för grova vålds- och narkotikabrott – handlar det inte om pengarna. Sysselsättningen är viktig på flera plan.

– Det kanske viktigaste är att vi skapar en arbetsplats och en yta för att jobba yrkesförberedande. Det är inte bara viktigt utan en central del av vårt uppdrag, säger Erik Lambis, kriminalvårdsinspektör och ansvarig för tvätteriverksamheten.

Tvättar åt kunder på utsidan

Ifjol drog tvätteriet in 7,7 miljoner kronor. Aldrig tidigare har man haft så stora intäkter. Det har delvis att göra med att tvätteriet på Hall har satsat på en miljöprofil. Det ligger också i tiden att stödja den här typen av sociala verksamheter, enligt Erik Lambis.

Med den låga timlönen skulle den privata tvättmarknaden kunna haverera. Det är en inte helt oproblematisk fråga men Erik Lambis menar att det regleras noggrant så att myndigheten ligger i prisnivå med andra tvätterier.

– Det finns en risk för snedvriden konkurrens om man inte bygger system som förhindrar det. Här gör vi det genom att vi jobbar med olika kalkyler, som sedan följs upp av Riksrevisionen, säger kriminalvårdsinspektören.

Totala intäkter för tvätteriet (all verksamhet på Hall inom parentes)

2015

5,2 miljoner kronor

(6,5 miljoner kronor)

2016

7 miljoner kronor

(8,7 miljoner kronor)

2017

7,7 miljoner kronor

(9,6 miljoner kronor)

Källa: Kriminalvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.