Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots minskningen är det en del som köar utanför Fästingbussen – men några väljer att avvakta: ”Vill inte att det krockar mellan två vaccin”. Foto: David Moro/SVT

De köar för att vaccinera sig mot TBE – minskning under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som vaccinerar sig mot den fästingburna sjukdomen TBE har minskat under pandemin. SVT Nyheter Södertälje besökte en fästingbuss och pratade med Södertäljebor som skulle vaccinera sig. Hör deras reaktioner i videon ovan.

Enligt siffror från Min Doktor var det 19 procent färre personer som vaccinerade sig mot TBE mellan åren 2020 och 2021 i hela landet. I Region Stockholm var det 10 procent färre mellan samma år.

Även på Vaccindirekts mottagningar har det märkts att färre personer vaccinerar sig mot TBE.

– Vi tror att det påverkas av massvaccineringen mot covid-19, säger Tony Haartanen, vd på Vaccindirekt. 

Så säger Folkhälsomyndigheten

Södertäljebon Nour Abdou har nyligen tagit sin första dos av vaccinet mot covid-19 och väljer därför att avvakta med vaccinering mot TBE.

– Jag tänkte att efter den här sommaren tar jag vaccinet, säger han.

Enligt Folkhälsomyndigheten ska man inte vaccinera sig mot andra sjukdomar i samband med vaccination mot coronaviruset. Det bör gå minst en vecka mellan vaccination mot covid-19 och TBE-sprutan.

Hör Södertäljeborna om varför de väljer att vaccinera sig i klippet ovan.

TBE är en sjukdom som sprider sig till människan från fästingar. Viruset förkommer främst i de södra och mellersta delarna av Sverige. TBE är som vanligast i Stockholms, Södermanlands och Uppsalas län.

En stor del av de som smittas får lätta symptom men det finns även de som drabbas av inflammation i hjärnan eller i hjärnhinnorna. För att skydda sig mot TBE går det att vaccinera sig.

Källa: 1177.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet