SVT var med på ett litet genrep inför dagens uppläsning av vittnesmål på Trombon i Södertälje. Foto: SVT

De tar #tystnadtagning till Södertälje: ”Smärtsamt men hoppingivande”

Publicerad

Me too-rörelsen fortsätter att sprida sig i landet till nya branscher och platser. I dag tar 20 skådespelare plats på scenen här i Södertälje för att läsa vittnesmål om sexuella trakasserier inom teater- och filmvärlden.
– Varför Södertälje? Jo för att det här pågår här också, säger Marina Nyström.

Det är som en del av en landsomspännande manifestation i kölvattnet av skådespelarnas egna upprop #tystnadtagning som skådespelarna i Södertälje tar till orda.

– Varför Södertälje? Jo för att det här pågår här också, säger Marina Nyström som är en av de skådespelare som tar plats på Södertäljescenen Trombon ikväll. Det finns överallt.

Idag söndag och imorgon måndag läses anonyma vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp upp på teaterscener från Malmö till Skellefteå.

”Sådan här är branschen, vänj er!”

Några exempel på upplevelser:

Vittnesmål om en regissör: ”Svaret vi får är att han inte klarar av att tänka på kostym för vår del för att han blir för kåt. Ledningens svar: Sådan här är branschen, vänj er!”

Vittnesmål om en stor skådespelare: ”– Vet ni inte vem jag är era j-vla fittor? ... – Jag brukar för f-n luncha med Jack Nicholson era j-vla horor!”

Vittnesmål om en kollega: ”Plötsligt kommer en manlig skådespelare in, öppnar gylfen och stoppar in kuken i min mun. Jag skulle tystas, jag var för kaxig.”

Vittnesmål om en känd skådespelare: ”Han är mer än dubbelt så gammal som jag... Han sliter av mig mina byxor och tränger in i mig.”

Tror på långsiktig förändring

– Det är både smärtsamt och sorgligt att läsa vittnesmålen, men samtidigt hoppingivande att se att vi samlas och backar varandra, säger Södertäljeskådespelaren Nina Wahlin som också deltar ikväll.

Över 700 skådespelerskor står bakom uppropet som vill se ett slut på trakasserierna från män i branschen. Hundratals sidor av vittnesmål har samlats in och ett axplock av de anonyma berättelserna läses upp från Trombonscenen ikväll.

Marina Nyström tycker att det känns fint att få vara språkrör åt kollegor runtom i landet. Foto: SVT

– Tyvärr blir jag inte så chockad när jag läser de här vittnesmålen, säger Marina Nyström. Jag har ju varit i den här branschen väldigt många år och har hört, sett och upplevt mycket av det här. Men det är fruktansvärt.

Kan #tystnadtagning få effekter på lång sikt?

– Ja, jag tror att en förändring kommer ske stegvis. Först med rättsliga konsekvenser, uppsägningar och att man slutar tjäna pengar på förövare. Men jag hoppas i förlängningen att det ska förändra ett helt beteende och en hel kultur, säger Nina Wahlin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet